people-holding-score-cards-1024x690_1373136766.jpg_1024x690

Fontos tudni, hogy nem feltétlenül olyan benyomást alakítunk ki másokban magunkról, mint amilyen képet magunkban őrzünk saját személyiségünkről. Érdemes szem előtt tartani, hogy a viselkedésünk mely aspektusai tetszenek másoknak (mennyire vagyunk szórakoztatóak, érdekesek stb.). Akit újonnan ismerünk meg, általában csak az átlagosnál még inkább korlátozott mennyiségű információ alapján alakítja ki véleményét (általában az „akkor és most” alapján). A másik félnek az a róluk szerzett információk 100%-a, amit mi nyújtunk számára és ez alapján is alakítja ki a rólunk alkotott képét.

Emellett az első benyomás végigkíséri a későbbi rólunk szerzett információk feldolgozását. Az a viszonyítási pont (mint a gyerekrím: „első az igazság, második a hazugság”). Van néhány alapelem, amely mindenképpen szimpátiát válthat ki a beszélgetőpartnerből:

-        1. mosoly

-        2. tudatosan biztató testbeszéd

-        3. olyan beszédtempó, mint a beszélgetőpartneré

-        4. gyenge pont feltárása beszélgetőpartnernek

A fenti pontok érvényesítése elősegíti, hogy a beszélgetőpartner jól érezze magát a társaságunkban. Tehát, ha gyakorlod a „társas nagyvonalúságot”= biztosítod azt, hogy a másik fél jól érezze magát a társaságodban (megbecsülöd, érdekesnek tartod, érezteted a fontosságát stb.) társadalmilag is kívánatosabb leszel. 

Egy jó első benyomás ráadásul még lenyűgözőbb fegyver, mint gondoljuk. Ennek az emberi természet az oka. Egyrészt a jó első benyomás alapján az emberek hajlamosak általánosítani pl.: akivel először úgy találkoznak, hogy vidám, az általában egy vidám/boldog ember. Az éppen aktuális állapotot így a személyiség jellemző és általánosan érvényes, állandó elemének tekintik.

Másrészt amennyiben a másik félben megfogalmazódik a megállapítás, hogy valamilyen pozitív vonással rendelkezünk (pl. vidám) akkor sokkal nagyobb könnyedséggel vélekedhet úgy, hogy akár teljesen más jellegű pozitív tulajdonságokkal rendelkezünk (pl.: az illető intelligens stb.). Ezt hívják "angyali/ ördögi hatásnak".

Végezetül tisztázzunk egy dolgot. Törekedni arra, hogy valós tulajdonságok és hiteles gondolatközlések útján pozitív színben tűnjünk fel mások előtt, egy tisztességes törekvés!

 

Kép forrása: getreelblog.com

Szerző: dzs878787  2013.07.06. 20:53 Szólj hozzá!

Címkék: pszichológia Mindennapi gyakorlatok Első benyomás Ann Demarais Valerie White angyali hatás ördögi hatás

A bejegyzés trackback címe:

https://fiamnak.blog.hu/api/trackback/id/tr355393965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása