flight-001-hello-my-name-is_1372093415.jpg_940x562

A köszönés jelentőségéről már írtam. Íme a következő lépcsőfok.

Biztos te is tapasztaltad már, hogy mikor nagyobb társaságba újként toppansz be és bemutatkozol a társaság mind a négy-öt-több tagjának, a procedúra végén azon kapod magad, hogy jobb esetben is maximum az emberek felének jegyezted meg a nevét. Óhatatlanul arra koncentráltál, hogy te jól mondjad a nevedet és arra már nem maradt energia, hogy a másikét megjegyezzed.

Pedig fontos. Mert ha megjegyzed valaki nevét elsőre, azzal elismered a fontosságát. Ha pedig elismered a fontosságát, azzal hízelegsz neki. Lelkesedést öntesz belé. Elnyered a bizalmát! Bókolunk az identitásuknak.

Fontos az, hogy a végtelen számú csillagok egyik legjelentéktelenebbikének mi a neve? Nem. Mégis súlyos pénzeket költünk rá, hogy ajándékba adjuk szeretteinknek, hogy róluk neveztetjük el őket. Vagy rossz dolog lenne angolnak lenni? Természetesen nem. Mégis, ha Darrennek azt mondjuk, hogy angol, hevesen kikéri magának és hangoztatja ír identitását. Ugyanígy nem rossz dolog David-nek sem lenni. Mégis Darren megsértődhet, ha összetévesztjük az ő nevével. A név, az identitás mindenkinek fontos.

Hogy jegyezheted meg más nevét rögtön a bemutatkozásnál? Nyilván 100 technika van rá és a legjobb, amit magad fejlesztesz ki, de írok egy-két segítséget:

- Ha másik fél neve olyan, hogy alkalmat ad rá, kérdezzed meg, hogy írják/ Lili vagy Lilla-e eredetileg stb. Így is gyakoroltad már rögtön a bemutatkozás pillanatában. 

- Miután bemutatkozott, ismételgessed a nevét minél gyakrabban (Milyen sört iszol, Péter?) és így rögzül a név. 

- Próbáljad meg valami olyan dologhoz kötni a nevét, ami kapcsolatos azzal, amit mondott pl.: Pécsi Péter (mert ott dolgozik stb.). 

- Persze az is segít, ha az elején kötöd valamihez a nevét (pl.: pajeszos Péter stb.).

Végső tipp: Általánosságban is igaz, hogy az emberek szeretik a saját nevüket minél többet hallani. Ezért minden beszélgetésre érvényes, hogy érdemes a beszélgetőpartner nevét sokat „hajtogatni”, ismételgetni. Az embereknek két kedvenc szavuk van. Ha az a saját szájukból hangzik el, akkor az az „én”, ha a másikéból, akkor pedig a saját nevük.

 

Kép forrása: http://www.flight001.com/log/hello-my-name-is

Szerző: dzs878787  2013.06.24. 19:07 Szólj hozzá!

Címkék: énkép pszichológia köszönés alapszabály szimpátia fontosság Bemutatkozás Mindennapi gyakorlatok

A bejegyzés trackback címe:

https://fiamnak.blog.hu/api/trackback/id/tr95376223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása